Toppbanner ny medbg ver1 1 2015

Gott nytt 2018...

Publicerad 2017-12-31 17:48
Ny r
...o en liten tillbakablick på 2017

2017 – ett år att minnas. Så här med några timmar kvar av året, så kan det vara läget för en liten personlig tillbakablick. Jag väljer här några positiva minnen som jag själv har varit på plats och upplevt. Listan är som sagt personlig och helt utan inbördes rangordning:

ISM

I februari så arrangerade IFK Växjö för andra gången ISM för seniorer. Förra gången var 1994 i Tipshallen på uppbyggda banor. Nu var det för första gången i Telekonsult Arena. Under ledning av Janne Bengtsson så blev arrangemanget mycket lyckat. Förra årets Nordenskampen blev en publiksuccé när det var helt utsålt. Denna gång hade vi reserverat de "två bortersta sektionerna" av läktaren för aktiva och ledare. Av övriga publikplatser så såldes alla platser utom 25 stycken på lördagen. På söndagen så var alla säljbara sittplaster slutsålda, och de sista 27 stycken som löste entré, fick nöja sig med ståplats.

Publiken var en mycket viktig faktor för att skapa en härlig atmosfär. Med Jonas Mellblom som inneplatsspeaker, så höjdes stämningen ytterligare. Att detta också satte färg på prestationerna bevisas genom att det slogs fyra nya ISM-rekord. Samt att vi fick sju nya noteringar på svenska 10-bästa genom tiderna.

Svenskt rekord

Det är ju inte så ofta vi har en aktiv från IFK Växjö som sätter ett svenskt rekord för seniorer. Ett inofficiellt sådant fixade Anna Wessman vid vårt egna arrangemang Växjö Inomhuskast första lördagen i mars. Spjutkastningen som Anna presterade var mäkta imponerande. Eller vad sägs om serien 58,48 – 58,05 – 57,54 – X innan Anna avstod de två sista omgångarna.

Ett halvt sekel med Växjöloppet

Vår idrott möts av många olika nyheter. Därför är det roligt att kunna visa upp en riktig tradition. Växjöloppet har arrangerats varje år sedan 1968. Den första maj 2017 så var det dags för den 50:e upplagan. Det gör att det inte finns många i vår förening som minns tiden före Växjöloppet. Projektledarna Håkan o David gjorde ett imponerande jobb, och extra roligt var uppmärksamheten för de två riktiga hjältarna som sprungit alla 50 gångerna.

SM i Helsingborg

Två som gladde lite extra på SM var våra spjutkastare Isak Oskarsson och Sebastian Thörngren. Isak hade haft skadeproblem, och detta var faktiskt säsongspremiär, och debut i IFK-kläderna. Men det märkets inte så mycket av premiärnerver. Efter 70,34 så kastade Isak dagen efter till sig en imponerande silvermedalj med 70,26. Sebastian Thörngren var också i final. I de mycket svåra vindarna så tog Sebastian en mycket stark fjärdeplats med 64,97. Tränaren Jonas Mellblom hade all anledning att vara nöjd med tävlingen. Isak tvingades sedan tacka nej till Finnkampen helgen efter. I den besvikelsen så var det ändå glädjande att Sebastian Thörngren fick göra Finnkampsdebut.

Finnkampen på Stockholms Stadion

IFK Växjö arrangerade en subventionerad resa för våra funktionärer, ledare o tränare. Vi hade mycket att glädjas över på plats. Sebbe var som sagt med i Stora Finnkampen. Bland ungdomarna så hade vi tre stycken på plats. Alex Wisme och Ida Wåhlstrand gladde med stabil kastning. Riktigt imponerande var det att få se Omar Nuur på 3000m. Omar har ibland varit lite väl optimistisk i sin löpning. Nu hängde han bara med gänget i en hög och bra fart. Ut på sista varvet så släppte Omar loss allt vad han hade. Vilket till slut gav en övertygande seger med tiden 8,37:86. Vilket var en förbättring av pers och det egna klubbrekordet med hela 12 sekunder! Helgen kompletterades mad att Kraftmätning hade sitt avgörande med stafetten inne på Stockholms Stadion. Här lyckades våra 14-15åringar fixa en stark andraplats i Sverigefinalen.

Framtiden för Telekonsult Arena

Sedan tillkomsten av Telekonsult Arena hösten 2012 så har vi fått förstklassiga träningsmöjligheter inomhus. IFK Växjö har samlat stora startfält genom våra uppskattade arrangemang. Samtidigt så har Arenan lockat till sig träningsläger, utbildningar och andra träffar.

Sista åren har det tillkommit flera inomhushallar i Sverige. Den känslan av att vi är exklusiva i Växjö, kanske inte varar för evigt. Det är därför glädjande att konstatera att vi aldrig haft så mycket förhandsbokningar, som vi har inför 2018:

Vi fortsätter trenden med SM-arrangemang. 2018 så har vi IUSM och 2019 så är det dags för IJSM. Förhoppningsvis så är det strax därefter dags för Nordenkampen eller ISM igen.

Prestationscentrum kast är som bekant placerat i Växjö. Det betyder att mängder av Utvecklingsträffar hamnar i just Växjö. I november 2018 så är det även dags för en internationell tränarkonferens i Växjö i diskus och slägga, och den ingår i Europeiska Friidrottsförbundets summit series. Även om Tipshallen givetvis också lockar aktiviteterna till Växjö.

Svenska Friidrottsförbundet genomför en utbildning för 14-17år i Växjö, där det återstår två träffar i januari respektive mars 2018.

Smålands Friidrottsförbund, UC Småland samt Friidrottsgymnasiet genomför två träffar under höstkanten.

Täby IS har de fem senaste åren kommit på ett helgläger med cirka 100 personer. Helg är redan nu inbokat för november. Danska klubben Sparta kommer med cirka 80 personer på ett veckoläger vid påsken 2018.

Text: Fredrik Ahlström, Bild: DECA TEXT & BILD med flera
Md vaxjoloppet logo jan2015
Md varruset logo 2017
Md traningslager tka
Md md oppentraning2015
Md 2019klubben logo 1
Md kampenmot 2
Md vardegrund12 1
Md dopad ver1
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub