Toppbanner ny medbg ver1 1 2015

Kära Växjöloppet - Vad vore IFK Växjö och staden Växjö utan Dig 1 maj?

Publicerad 2021-04-30 16:53
P1000800
Denna bild personifierar Växjöloppets själ. Lennart Lundgren flankeras av Hans Söderström och Allan Nicklasson.
Inte kunde väl den framsynta styrelsen 1967 under Stig Anderssons ledning ana att det lopp de var med och beslöt starta den 1 maj 1968 skulle bli en av Växjös största och viktigaste idrottshändelser i mer än ett halvsekel. Då covid -19 har berövat oss på det riktiga Växjöloppet två år nu vill jag passa på att hylla företeelsen Växjöloppet och berätta lite från min horisont några nedslag i Växjöloppshistorien.

Det var mycket modigt av styrelsen i IFK Växjö att förlägga Växjöloppet just 1 maj. Dagens unga och medelålders kanske inte kan förstå det men detta var verkligen en helig dag då arbetarrörelsen gick ut i varje stad och större samhälle och demonstrerade för sin sak under fanor, plakat och oftast med en musikkår i täten. Dessa demonstrationståg samlade tusentals människor och det var som att svära i kyrkan att arrangera ett annat stort publikt evenemang denna dag. Nu var naturligtvis styrelsen smart som insåg att just 1 maj råder det ingen konkurrens med andra långlopp. Jag minns att långt in på 80-talet fanns det fortfarande synpunkter i föreningen på lämpligheten att använda just 1 maj som tävlingsdag.

De första åren skedde start och mål på regementet I11:s övningsfält, där det då fanns militär hinderbana. Herrarnas 25 km och damernas 12 km samlade 322 löpare det första året. Efter några år förflyttades start och mål till området mellan simhallen och VEAB-huset ( nuvarande IOGT) och då 1980 finns jag med i funktionärsorganisationen för första gången.

Smålandsposten var mycket betydelsefull som medarrangör redan från begynnelsen och det skrevs flera artiklar både inför och framför allt efter loppen. Hela resultatlistan fanns med i tidningen och denna del trycktes upp och sändes ut till alla löpare efteråt med ett medföljande diplom. Det var kanske ingen slump att två av de ledande i Växjöloppskommittén var Smålandspostens ekonomichef Lennart Lundgren och Postbehandlingschefen i Växjö Jan-Henric Glemne.....

Året 1981 var antalet löpare i Växjöloppet 1038, det vet jag med bestämdhet för att min blivande fru fick uppdraget att handtexta för hand alla diplom med namn och tid.

På den tiden fanns inte begreppet efteranmälningar utan det gällde att ha betalat in i tid för att få starta. Nämnda blivande fru var under några år utdelare av nummerlappar inne i simhallen. I den långa kön som uppstod för att hämta ut sitt nummer osade det av linement och nervositet. Om inte det fanns en inbetalningsavi som vidimerade betald anmälan fick vederbörande vända hem utan att springa. Där var Växjöloppsgeneral Willenheimer stenhård. Tänk om han visste att den godhjärtade blivande frun fixade till det ibland i smyg för de stackare som hade åkt från Karlskrona och glömt betala i tid.

Väderleken kan som bekant variera denna första dag i maj. Snöfall har förekommit men det har även varit en förödande värme vissa år. Själv stod jag i målfållan ett år då 25-gradig värme knäckte flera löpare. På milbanan där de orutinerade sprang minns jag en ung man som missade målportalen med fem meter och sprang in i den postbil som flankerade målet. Vätskebrist var bara förnamnet. Samma år räddade min svärmor, utbildad sjuksköterska, livet på en man som segnade ner på upploppet mellan lasarett och simhall. Första hjälpen och nära till akutvård räddade hans liv.

1981 sprang Ingemar "Ingo" Johansson Stockholm Marathon tillsammans med ca 7000 andra löpare. Det massmediala genomslaget blev enormt. Tiden han sprang på var ganska måttliga 4,40,10 men blev inspiration till en fantastisk löparvåg som sköljde över landet. Varenda medelålders man med självaktning och rondör skulle minsann kopiera den gamle tungviktsmästarens bedrift och springa ett lopp. I början av 90-talet nåddes den högsta siffran anmälda i Växjöloppets historia då en åtskilligt fler än 4000 löpare var anmälda i de olika klasserna.

När löpartrenden dog ut minskade Växjöloppet drastiskt och under några år var deltagarsiffran under 1000 löpare och på fullt allvar diskuterades det om Växjöloppet existens var berättigad. Då genomfördes flera förändringar som skulle visa sig vara lyckosamma.

Loppets start- och målplats flyttades till Strandbjörket vilket möjliggjorde många fler sidoaktiviteter på den stora ytan. Speciella barnlopp med namnen Tidningslöp, Knatteknat, Lagunrace och Lagunmaran infördes med anmälan på plats. Direkt nåddes en ny målgrupp nämligen FAMILJEN. Detta har inneburit att nutidens Växjölopp är inte bara en löpartävling utan även en upplevelsedag med aktiviteter för alla åldrar, utställare som visar upp sina aktiviteter, en mötesplats för gamla vänner och traditionsfylld dag för IFK Växjö. De senaste åren har antalet löpare totalt överstigit 3000 och antalet besökare i Strandbjörket uppnått uppskattningsvis 8000 personer.

Som arrangör samlar vi ca 150 funktionärer ur egna led som jobbar hårt ett antal timmar. Vi arbetar och sätter andra i rörelse- ja så blir 1 maj ändå en arbetarrörelse.

Det går inte att beskriva Växjöloppet utan att lyfta fram Växjöloppets själ. Ni ser själen personifierad på bilden ovan. Lennart Lundgren som var med och startade loppet och sedan har arrangerat eller besökt loppet alla gånger han har kunnat- alltid med en supportande ryggdunk och ett härligt leende. Dessutom har två löpare alltid varit med som löpare, och då menar jag alltid, även när loppet genomförts virtuellt. Allan Nicklasson, Lessebo och Hans Söderström, Värnamo är detta år anmälda till det 54: e Växjöloppet som startar imorgon.

När detta skrivs är det valborgsmässoafton 2021 och det blir inget riktigt lopp imorgon för andra året i rad. Måtte det bli ett Växjölopp på riktigt 1 maj 2022.

För Växjöloppet behövs- för staden Växjö- för IFK Växjö- för människorna i Växjö- för mig och dig- och för att det hör våren till helt enkelt!


Text och bild: Håkan Widlund
Md webp.net gifmaker
Md 01 logga ifk v xj
Klicka på bilden om du vill bli medlem i IFK Växjö
Md traningslager tka
Md vaxjoloppet logo jan2015
Md varruset logo 2017
Md kampenmot 2
Md vardegrund12 1
Md dopad ver1

Alla våra tävlingsarrangemang i Telekonsult Arena sänder vi live så att du kan vara med och titta var du än befinner dig.
Du hittar länk på respektive arrangemangs sida.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub
© IFK Växjö 2020