Toppbanner ny medbg ver1 1 2015

Martin Joabssons upplevelser från BAUHAUS-galan

Publicerad 2018-06-13 15:55
Bauh1
Martin var en del av funktionärsgänget i längdhopp
Längdfunktionär när det verkligen hettade till

För våra äldre aktiva så hägrar stora tävlingar. Det kan vara SM, en stor gala, en landskamp eller till och med ett mästerskap. Samma möjligheter finns faktiskt även som funktionär. Här en rapport från Martin Joabsson i samband med BAUHAUS-galan i Stockholm den 10:e juni 2018. Martin har på ett mycket uppskattat sätt varit tävlingsledare för våra flesta arenatävlingar de senaste fem åren:

Livet som funktionär i friidrott kan vara otroligt givande. Söndagen den 10:e juni 2018 fick jag dessutom vara med och bevittna något riktigt stort. Tycker livet som funktionär känns näst bäst efter att tävla själv och mer passande för ens nuvarande ålder!
Fick en inbjudan att vara volontär på Sveriges stora gala, men hade nog inte tänkt hoppa på tåget i år, men eftersom dottern Emma skulle till Stockholm och det i år låg lägligt på en söndag så tänkte jag att va fasen, jag åker, något jag inte ångrar.

Jag tycker det är en viktig roll att spela som funktionär, där vi skapar förutsättningar för att vi ska kunna mäta oss var och när som helst på jorden. Ibland är förutsättningarna goda, som på Stockholms stadion den här söndagen även om vinden spelade vissa spratt. Min roll bestod i att vara en länk mellan de som mätte hoppen inne i ett rum i stadions mörkare rum och hopparna och de andra funktionärerna ute på plan, samt att få de aktiva att ta sig från längdgropen till rätt plats, en mindre men precis som alla andra inte oviktig roll i funktionärens vardag.
Nu blev detta ingen vardag då en kuban vid namn Jean Miguel Echevarría, inte ens 20 år fyllda hoppade 8.83, ett magiskt hopp i 2.1m/s medvind. När han i tävlingens sista hopp får på detta mäktiga hopp ska vi i längdgropen direkt få bort de aktiva från banan, men uppståndelsen över ett av världens genom tiderna bästa hopp är stor förstås och den unge kubanen får allt ljus. Alla drar i honom. Jag inser att han nog inte är så duktig på engelska så jag frågar hur det står till med detta och eftersom han svarar nekande får man plocka fram sina sedan länge gömda spanskakunskaper och förklarar att jag som tidigare spenderat månader i hans hemstad Havanna kan göra mig förstådd på hans språk.
Det blir en kortare stapplande konversation på spanska om längdhoppet, den konstiga vinden (medvind i inhopp, kraftig motvind i den första hoppen och sedan kraftig medvind i de sista hoppen) samt Havanna. Det blir autografskrivande en stund innan vi får avbryta hans livs ögonblick för att förbereda banan för lopp och gropen för damerna som kom igång aningen senare än beräknat.

Att vara del av funktionärs-Sverige när det fungerar är verkligen en trevlig upplevelse och jag hoppas fler vill vara del av detta och gå vidare som distriktsdomare/förbundsdomare. Själv inser man än mer hur viktig en roll kan vara även om den från början kan tyckas vara oväsentlig. Jag avslutar med några bilder som jag lyckades ta i min eufori.

Bilderna nedan föreställer:

Längdherrar

Gropen tar nästan slut när man landar på vid 9m och alla vill åt personen som gjort gropen.

Echevarría skriver och skriver...

Martin Joabsson
Md 01 logga ifk v xj
Bli medlem i IFK Växjö
Md webp.net gifmaker
Md vaxjoloppet logo jan2015
Md varruset logo 2017
Md traningslager tka
Md md oppentraning2015
Md 2019klubben logo 1
Md kampenmot 2
Md vardegrund12 1
Md dopad ver1

Alla våra tävlingsarrangemang i Telekonsult Arena sänder vi live så att du kan vara med och titta var du än befinner dig.
Du hittar länk på respektive arrangemangs sida.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub